Μια σαλάτα για τη γάτα μου!

Μια σαλάτα για τη γάτα μου!

Όταν βλέπετε για πρώτη φορά μια βιολογική σαλάτα για κατοικίδια ανάμεσα στα λαχανικά σε ένα μπακάλικο, ίσως κάνετε την υπόθεση ότι είναι είδος δώρου σε γλάστρα. Ή μήπως η εμμονή μας με τα βιολογικά προϊόντα μας οδήγησε στην παραγωγή γκουρμέ τροφών για τα κατοικίδιά μας?

Όχι ακριβώς. Η σαλάτα για κατοικίδια, στην πραγματικότητα, είναι μια απλή σαλάτα. Είναι φτιαγμένη για να μασουλιέται, αλλά όχι από εσάς. Παράγεται από μια εταιρεία βιολογικών προϊόντων που εδρεύει στο Rhode Island, ονομάζεται Farming Turtles, και διανέμει τα προϊόντα της σε όλη τη Βορειοανατολική χώρα. Το όνομα “Pet Salad” είναι ένα εμπορικό σήμα το οποίο είναι διαθέσιμο στις λαϊκές αγορές σε όμορφη συσκευασία, χρόνια τώρα ως γρασίδι για κατοικίδια ζώα (ιγκουάνα, χελώνες και ιδιαίτερα για γάτες).

Η Lauri Roberts, ιδρυτής της εταιρείας Farming Turtles, αναφέρει ότι το γρασίδι είναι ένα είδος σκληρού κόκκινου ανοιξιάτικου σίτου. Το καλλιεργεί σε βιολογικά εδάφη και παίρνει τους σπόρους της από την Μοντάνα. «Δεν θέλω να σας πω το όνομα του προμηθευτή μου» είπε η κα Roberts, «επειδή δεν θέλω να χρησιμοποιούν τους σπόρους μου.»

Πριν ξεκινήσει τη λειτουργία της η Farming Turtles το 2006, η κα Roberts είχε μια εταιρεία στο Σικάγο η οποία πουλούσε γρασίδι που προοριζόταν για ανθρώπους. "Οι άνθρωποι που αγόραζαν το σιτάρι από μένα για τον εαυτό τους, διαμαρτύρονταν ότι τους το έτρωγαν οι γάτες τους,» είπε. «Έτσι ξεκίνησαν όλα.»

Η εταιρεία Farming Turtles πωλεί πλέον χιλιάδες σαλάτες για κατοικίδια κάθε εβδομάδα με $ 4 περίπου/δοχείο.

Οι εταιρείες που παράγουν γρασίδι για κατοικίδια ζώα υπερβάλλουν για τα οφέλη που προσφέρουν τα προϊόντα τους.  «Ξεφορτώνεστε τα χνούδια απο τις τρίχες των κατοικίδιων σας, διότι κάνουν πιο λαμπερό το τρίχωμά τους -μέσα σε τρεις εβδομάδες- και δεν έχουν ποτέ ξανά άσχημη αναπνοή,» αναφέρει η κα Roberts.

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αγοράζουν γρασίδι εξαιτίας της πεποίθησης ότι είναι εξημερωμένα πλάσματα και πρέπει να μασουλάνε χόρτα για να πάρουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά -ιδίως αυτά της χλωροφύλλης– τα οποία δεν προσλαμβάνονται απο την κανονική τους διατροφή.

Οι κτηνίατροι δεν είναι τόσο βέβαιοι για τα οφέλη. «Πράγματι χρειάζονται οι γάτες τη χλωροφύλλη;  Όχι,» απαντά ο Δρ. Arnold Plotnick, ιδιοκτήτης του Manhattan Cat Specialists, στο Side Upper West. «Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, έτσι δεν έχουν «σχεδιαστεί» για να τρώνε τα φυτά και τη βλάστηση. Απ' όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό, ότι οι γάτες χρειάζονται θρεπτικά συστατικά που μπορούν να παίρνουν μόνο από την κατανάλωση χορταριού.»

Παρ’ όλα αυτά, οι κτηνίατροι δε βλέπουν τίποτα κακό με το να μασουλάει μια γάτα γρασίδι, υπό τον όρο ότι αυτή δεν είναι η μοναδική της τροφή. «Αν παρακολουθήσετε τη γάτα σας να τρώει χόρτο, συχνότερα θα παίζει με αυτό, παρά θα τρώει.»

Για όλα τα κατοικίδια η σαλάτα αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας, κρατώντας τα μακριά από τα φυτά του σπιτιού!

Ρυθμίσεις cookies